Kāpēc mājā parādās blaktis: rašanās cēloņi un labākie veidi, kā no tām atbrīvoties

Blaktis ir mazi asinssūcēji kukaiņi, kas visbiežāk dzīvo mēbelēs, skapju atvilktnēs, grīdlīstēs un gultas veļā. Cilvēkiem tās var izraisīt niezi un apsārtumu, taču tās ir diezgan izturīgas – tās viegli spēj izturēt pat -17 °C temperatūru.

Šie kukaiņi ir aktīvi tikai naktī – dienas laikā tie dod priekšroku miegam. Tajā pašā laikā blaktīm nav aktivitātes sezonas, kā, piemēram, ērcēm. Taču zinātnieki apgalvo, ka no novembra līdz martam tās ir īpaši agresīvas. Blaktis barojas ar asinīm, un, meklējot upuri, var veikt lielus attālumus. Viena kodiena laikā blaktis izdzer apmēram 7 ml asiņu, kā rezultātā tā divkāršojas un maina krāsu no caurspīdīgas uz sārtu vai melnu.

Galvenie iemesli, kāpēc blaktis parādās mājoklī

Telpu dezinfekcijas speciālisti stāsta, ka šādus nepatīkamus kukaiņus jūs varat iegūt vairāku iemeslu dēļ:

Vecu mēbeļu klātbūtne – bieži vien tajās apmetas kukaiņi, un, ja jūs pērkat dīvānus vai pufus krāmu tirgū, jūs riskējat no turienes “ienest” blaktis mājā.

Lietotas drēbes – neraugoties uz to tīrīšanu, šuvēs var būt kukaiņu kāpuri vai nenobrieduši indivīdi, kas pēc mazgāšanas nepazūd.

Ceļojumi vai komandējumi – no atvaļinājuma vai komandējuma var viegli atvest vismaz vienu blakti, un ar to pietiek.

Mājdzīvnieki – ja jums ir kaķis vai suns, kas pastaigājas ārā, tie var būt sava veida “taksometrs” blaktīm no ielas uz dzīvokli.

Uzreiz nemaz nevar saprast, ka blaktis ir jūsu mājā – izsalkušo kukaiņu čaulas ir caurspīdīgas krāsas. Tomēr šie indivīdi turas grupās, tāpēc, ja atradīsiet ligzdas, tur redzēsiet kāpuru vai pieaugušo kukaiņu saimi. Par kaitēkļa klātbūtni mājoklī liecina arī veca brendija smarža.

Lasi vēl: Toms Henkss pirmo reizi pēc ilgāka laika pozē kopīgā fotogrāfijā ar savu 33 gadus veco dēlu. Slaveno aktieri knapi var atpazīt!

Ja vēlaties zināt, kā atrast blaktis, vispirms pārbaudiet stūrus un šuves starp sienām, mēbeļu polsterējumu, dīvānu un gultu krokas, kā arī matračus. Ir arī vienkāršāks veids – kad dodaties gulēt, uz brīdi izslēdziet gaismu un pēc tam ieslēdziet to strauji – blaktīm vienkārši nebūs laika paslēpties.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment